Friday, April 20, 2018

Cycling @ Touring

Aku mula berjinak berbasikal sejak  hujun tahun lepas ( dlm bln 10/2017). Nak kata baru kayuh tu x la. Aku ada basikal yg dah lama tersimpan pemberian dari ayah aku. Actually aku yg minta, sbb tgk dia x naik. Aku rasa hampir 3-4 thn juga x naik basikal tu. awal2 dulu yg aku tau org naik mtb utk offroad n rb utk onroad tp rupanya ada satu lagi, basikal touring 😅. Semuanya bermula bila ada member aku yg wat gila pusing semenanjung dgn basikal. X cukup semenanjung, depa kayuh p borneo plak yg mana merangkumi sabah, sarawak dan kalimantan. Pada mulanya kagum bila mana ada juga org gila yg sanggup kayuh beribu km. Tapi lama kelamaan bila aku bergaul, aku pun mula jadi gila mencari dimana keseronokkannya, kelebihannya. Kebetulan pada masa yg sama aku ingin mencari suatu aktiviti yg dapat aku beriadah tanpa perlu melibatkan org lain atau teman. Maksud kata, sorang2 pun bleh beriadah. So bermula bln 10, thn 2017, berbekalkan basikal mtb pak aku, aku tekad utk mencuba berbasikal sorang2, diwaktu mlm. Awalnya, aku cuma kayuh 10 ke 20 km. Masa tu ajak member pun, member x layan, katanya x dan nak peluh kalau kayuh jarak tu. xpe, aku abaikan. Aku kayuh berseorangan sambil menimba ilmu kayuhan dr kawan yg berpengalaman. Aku mula obses dgn minat yg satu ni. Pantang masa terluang, aku akan kayuh walaupun basikal yg aku naik ni x sesuai utk kayuhan jauh atas sebab ianya agak uzur dan buka dicipta utk lasak. Tiap minggu kena bawa basikal ke kedai pomen utk diketatkan yg mana longgar. 😂 . Aku mula upgrade sikit demi sedikit apa yg termampu bermula dr tayar, rim, crankset, pedal hinggalah ke cassette gear.Aku simpan niat waktu tu, dikala aku mencapai jumlah jarak kayuhan sbanyak 1000km, aku akan menghadiahkan diri aku sebuah basikal yg sesuai utk touring. Akhirnya, tercapai gak beli basikal basic touring yg mana bagi aku sudah cukup puas hati.

Langkawi Round Island Ride - 9 &10 Feb 2018



Waktu ni tgh musim angina timur, kuatnya angin bertiup jgn tanyala....mmg sempoi. Enjoy.


#JanjiKayuh
#JanganJemu
#KomunityTouringUtara
#MaqasidCyclotour

Kayuhan Penutup Tirai 2017 - Rest Top Banjaran Titiwangsa - Sg. Petani (170km)


Actually, x plan just suddenly my friend/sifu @Fauzul Hasny ajak aku. Katanya, " Zam, jom kita sambut budak2 yg kayuh pusing Malaysia tu dekat Banjaran, bleh kita kayuh turun skali dgn depa". Pada mulanya ingat dlm 100km ja... tup tup, dah odw baru perasan total distance from Banjaran ke SP dalam 170 km....hahaha. Apa nak buat labu, Kayuh je la. Alhamdulillah, aku berjaya habiskan kayuhan tepat menyambut malam ambang tahun baru 2018.



#JanjiKayuh
#JanganJemu
#KomunityTouringUtara
#MaqasidCyclotour


Monday, September 16, 2013

~ Mari belajar Photoshop ~

Di sini aku nak kongsikan satu laman web yg bagi aku sendiri agak menarik. Mungkin bagi pencinta-pencinta grafik atau ilmu atau pada sapa2 yg minat, ianya  mungkin berguna. Aku memang minat tp masa agak terhad utk aku meniliti serta mentelaah satu persatu. So, apa yg mampu aku buat, bila ada kawan2 yg minta tolong baru la aku merajinkan diri aku utk mencari idea2 buat  tatapan agar otak sentiasa berjalan demi sesuatu yg terbaik.

http://www.instantshift.com/2012/10/30/75-excellent-photoshop-abstract-and-light-effect-tutorials/

Ianya mengenai "75 Excellent Photoshop Abstract and Light Effect Tutorials". So rajin2 la korang layari sendiri, mana tahu mungkin berbaloi baloi..... hehehe. K that's all for today.

Saturday, April 27, 2013

~I'm a Jobless~

25 April 2013 bersaan hari khamis aku menjadi seorang penganggur setelah 4 thn 8 bln bekerja di Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd. Permohonan VSS aku telah di luluskan, tetapi aku x tahu sama ada aku perlu gembira dgn keputusan yg aku buat atau sedih kerna terpaksa meninggalkan kawan2 sekerja yg aku anggap seperti adik beradik.

Apapun hidup mesti diteruskan. Andai kata aku x keluar dr kilang ini, suatu hari nanti pasti aku ttp kene berhijrah juga. Selama mana aku nak kerja dkt situ, mungkin aku dah terlalu selesa dkt Fuji and that's why aku dah rase d'motivate nak stay more longer in the company. Lagi pun aku dah rase mcm aku x gain ape2 knowledge dah kat situ. So aku guna kan kesempatan ini utk keluar berhijrah dgn sebuah harapan ada sesuatu yg lebih baik buat aku sekeluarga di luar sana.





Ini gmbr2 yg sempat diambil dgn member2 dr Equipment Engineering Department (EED). Gmbr yg last sekali adalah gmbr aku dgn former boss aku Mr. Chan Kom Seng. Beliau lah org menyebabkan aku berada di Fuji. Bg aku die seorg boss yg paling best, sempoi dan plaing aku respect. Sepatutnye dia dah pencen tp skrg die bekerja secara contract dgn Fuji. Saat ni mmg aku x leh sembunyikan air mata aku. Br nak minta maaf, berderai derai air mata jatuh....x dan nak wat pa. Aku terhutang budi dgn die, die byk ajar aku. 

K la, will be continue....cari kerja....cari kerja....cari kerja....

Monday, April 8, 2013

VSS datang lagi...

Sepanjang 4 thn 7 bln aku keje disini, dah 3 kali aku mengharungi VSS termasuk yg terkini. Rabu (3 April 2013) lepas, VSS datang lagi. Ini mungking disebabkan oleh bisnes yg agak suram bg thn ini. Kali ini VSS ditawarkan hanya kepada indirect staff (exempt/non-exempt) dgn alasan utk mengurangkan staff yg terlebih.

Setelah ditimbang timbang dan difikirkan dalam2, aku pun turut serta memohon VSS bagi kali ini kerna bg aku lg lama aku tunggu, bisnes ini tetap x berubah ibarat pepatah hidup segan mati x mahu. Cume skarang aku kena fikir apa langkah seterusnya kalau aku dpt. Aku percaya rezeki itu ada dimana-mana dan datang dr Allah s.w.t. , cume kite ni sebagai hambanya kene la berusaha sebaik mungkin dlm menjalani hidup sehari-hari di dunia yg sementara ini. Apepun aku dah tekad dgn keputusan aku. Kita cume mampu merancang tp Allah s.w.t maha merancang, aku hanya mampu berserah, tawakal dan berusaha. Aku percaya dgn ketentuannya.

Esok ialah tarikh akhir utk menghantar borang bg VSS. Kite lihat la sape yg dpt.....hehehe. Siapa yg dpt akan diberitahu pd 23 April 2013. So sementara  tu, keje la macam tiada apa yg berlaku...k chow.


Cycling @ Touring

Aku mula berjinak berbasikal sejak  hujun tahun lepas ( dlm bln 10/2017). Nak kata baru kayuh tu x la. Aku ada basikal yg dah lama tersimpa...