Monday, September 16, 2013

~ Mari belajar Photoshop ~

Di sini aku nak kongsikan satu laman web yg bagi aku sendiri agak menarik. Mungkin bagi pencinta-pencinta grafik atau ilmu atau pada sapa2 yg minat, ianya  mungkin berguna. Aku memang minat tp masa agak terhad utk aku meniliti serta mentelaah satu persatu. So, apa yg mampu aku buat, bila ada kawan2 yg minta tolong baru la aku merajinkan diri aku utk mencari idea2 buat  tatapan agar otak sentiasa berjalan demi sesuatu yg terbaik.

http://www.instantshift.com/2012/10/30/75-excellent-photoshop-abstract-and-light-effect-tutorials/

Ianya mengenai "75 Excellent Photoshop Abstract and Light Effect Tutorials". So rajin2 la korang layari sendiri, mana tahu mungkin berbaloi baloi..... hehehe. K that's all for today.

Saturday, April 27, 2013

~I'm a Jobless~

25 April 2013 bersaan hari khamis aku menjadi seorang penganggur setelah 4 thn 8 bln bekerja di Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd. Permohonan VSS aku telah di luluskan, tetapi aku x tahu sama ada aku perlu gembira dgn keputusan yg aku buat atau sedih kerna terpaksa meninggalkan kawan2 sekerja yg aku anggap seperti adik beradik.

Apapun hidup mesti diteruskan. Andai kata aku x keluar dr kilang ini, suatu hari nanti pasti aku ttp kene berhijrah juga. Selama mana aku nak kerja dkt situ, mungkin aku dah terlalu selesa dkt Fuji and that's why aku dah rase d'motivate nak stay more longer in the company. Lagi pun aku dah rase mcm aku x gain ape2 knowledge dah kat situ. So aku guna kan kesempatan ini utk keluar berhijrah dgn sebuah harapan ada sesuatu yg lebih baik buat aku sekeluarga di luar sana.





Ini gmbr2 yg sempat diambil dgn member2 dr Equipment Engineering Department (EED). Gmbr yg last sekali adalah gmbr aku dgn former boss aku Mr. Chan Kom Seng. Beliau lah org menyebabkan aku berada di Fuji. Bg aku die seorg boss yg paling best, sempoi dan plaing aku respect. Sepatutnye dia dah pencen tp skrg die bekerja secara contract dgn Fuji. Saat ni mmg aku x leh sembunyikan air mata aku. Br nak minta maaf, berderai derai air mata jatuh....x dan nak wat pa. Aku terhutang budi dgn die, die byk ajar aku. 

K la, will be continue....cari kerja....cari kerja....cari kerja....

Monday, April 8, 2013

VSS datang lagi...

Sepanjang 4 thn 7 bln aku keje disini, dah 3 kali aku mengharungi VSS termasuk yg terkini. Rabu (3 April 2013) lepas, VSS datang lagi. Ini mungking disebabkan oleh bisnes yg agak suram bg thn ini. Kali ini VSS ditawarkan hanya kepada indirect staff (exempt/non-exempt) dgn alasan utk mengurangkan staff yg terlebih.

Setelah ditimbang timbang dan difikirkan dalam2, aku pun turut serta memohon VSS bagi kali ini kerna bg aku lg lama aku tunggu, bisnes ini tetap x berubah ibarat pepatah hidup segan mati x mahu. Cume skarang aku kena fikir apa langkah seterusnya kalau aku dpt. Aku percaya rezeki itu ada dimana-mana dan datang dr Allah s.w.t. , cume kite ni sebagai hambanya kene la berusaha sebaik mungkin dlm menjalani hidup sehari-hari di dunia yg sementara ini. Apepun aku dah tekad dgn keputusan aku. Kita cume mampu merancang tp Allah s.w.t maha merancang, aku hanya mampu berserah, tawakal dan berusaha. Aku percaya dgn ketentuannya.

Esok ialah tarikh akhir utk menghantar borang bg VSS. Kite lihat la sape yg dpt.....hehehe. Siapa yg dpt akan diberitahu pd 23 April 2013. So sementara  tu, keje la macam tiada apa yg berlaku...k chow.


Saturday, April 6, 2013

Nur izzah Maisarah - 2 Thn

Dah lame x update blog ni, rase syg plak nak biarkan terbiar je. Diri rase terpanggil pulak untuk mulakan balik dgn melakukan beberapa penambahbaikkan dgn mengekalkan blog ni & pada masa yg same truskan minat aku dgn wat perkara yg aku minat (cube teka....hehehe). 

Anak aku Nur izzah maisarah pun dah 2 tahun lebih. Cepat sungguh mase berlalu dan sepanjang masa tu jugakla aku rasa dah sampai masanya aku wat apa yg aku minat iaitu berkenaan dgn projek2 electronic. Aku ada ilmu dlm bidang tu, tp kalau x amal dan gunekan rase cam sia2 plak aku blajar tp x guna dan akhirnya lupa. So drpd aku start lupa semua why not aku wat project kecil2-an as hobby ye x. Sekurang-kurangnye leh gak hiburkan diri sendiri di masa lapang.

Di bawah ni gmbr sewaktu birthday Maisarah.



Actually, x plan pun nak wat. Just panggil anak2 jiran yang mane ada then wat ala kadar je. Yang penting die budak2 tu happy. K chow....

Friday, May 20, 2011

ultrasurf guna line internet percuma


Cara-Cara Menggunakan Celcom Broadband Secara Percuma

Hari ini aku nak ajar korang semua cara2 nak menggunakan celcom bb secara free, bermaksud walaupun credit celcom bb prepaid kita dah habis atau celcom bb postpaid dah kena bar...

mula-mula download ultrasurf 9.4 kat sini

http://www.ultrareach.com/download_en.htm

dah download... open la...

ok pilih option -> untick start ie automically at start,

pastu turun bawah ambik proxy setting tick direct used ultra surf...

kemudian exit..

Dalam browser yang korang guna tu set manual proxy 127.0.0.1 dengan port 9666

dah..? bagus...

skang connect 3g modem,walaupun credit dah habis atau kena barred tapi still boleh connect lagi, kalau bukak browser dia akan cakap, YOU HAVE UNSUFISEAN BALANCE bla, bla bla,.... tapi kalau dah set manual proxy dia tak kuwar..

dah connect, run ultrasurf 9.4 tunggu sampai dia cakap "suceessfully connected to server"

* Jika ada yang tak dapat connect guna ultra surf. Sila Guna Configurasi ini ada 2.

1. Dalam Ultrasurf ->option->Proxy Setting ->Manual Proxy Setting ->Proxy Host 10.128.1.242 Proxy Port 8080->ok->close ultasurf->open balik

Kalau tak boleh jugak

2. Dalam Ultra Sulrf Proxy Setting ->Direct use ultrasurf

skang dah boleh open browser yang telah di set manual proxy tadi,

confirm boleh surf, youtube dan download walaupun credit prepaid celcom bb dah habis atau line celcom bb pospaid kena bar...

Sunday, March 20, 2011

~Nur Izzah Maisarah~

9 March 2011 9:12 am - Admit Hospital


10 March 2011 1:16 pm - Thank God, both of them are safe.


11 March 2011 6:14 pm - For the first time, Nur Izzah Maisarah open her eyes and starring at me.


11 March 2011 7:25 pm - This shot taken before i changed her pampers. So cute & matured.


20 March 2011 1:24 pm - Hahaha...Maisarah...my baby.